Please reload

Recent Posts

"Αγαπώ τους ήρωες που μιλούν σε πρώτο πρόσωπο"

 

 Όταν η τεχνολόγία προχώρησε τόσο ώστε να επιλέγουμε ραδιοφωνικό σταθμό ως ήχο για ξυπνητήρι δεν υπήρχε κανένα δίλημμα.Η μέρα θα ξεκινούσε με την πιο ευγενική φωνή της ελληνικής ραδιοφωνίας:τον Διονύση Μαλλούχο στο Τρίτο Πρόγραμμα.Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και από το 2003 παραγωγός της ελληνικής ραδιοφωνίας,σήμερα, μεταξύ άλλων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων βρίσκεται στο τιμόνι του Τρίτου αποδεικνύοντας ότι διαθέτει καί διοικητικές ικανότητες.Η επιλογή αυτή ήταν τουλάχιστον ανακουφιστική για όσους έχουν συνδέσει το Τρίτο με την εποχή Χατζιδάκι και θεωρούν τη συχνότητα του Τρίτου μία όαση πολιτιστικής δεξαμενής λόγου και τέχνης.Ο ίδιος μιλώντας για τον εαυτό του λέει πως παίζει πιάνο, διδάσκει, γράϕει για τη μουσική, συνεργάζεται με ανθρώπους των Τεχνών που σέβονται τον εαυτό τους, προτιμά τα Κοζανίτικα μουσικά γιαπράκια, Επταηχίζει σε συνωδίες ποικιλοχρωματικές, ακούει Τρίτο, πιστεύει στο διαδίκτυο και επιδιώκει συστηματικά τη δημιουργική συνεννόηση με όσους έχουν καλές προθέσεις και αναζητούν πολιτισμό.

Για τη συνέντευξη με περίμενε στην έξω από το ασανσέρ του ορόφου του Τρίτου- όπως θα έκανε μόνο ένας αληθινός Τζέντλεμαν -για να με οδηγήσει στο στούντιο μαζί του και να μιλήσουμε για βιβλία.

 

Τι διαβάζετε αυτήν την περίοδο;

Τα «Μυστικά του συρταριού» της Κατερίνας Σχινά (Πατάκης 2017)

 

Με τι κριτήρια διαλέξατε αυτό το βιβλίο;

Εκτίμηση για τη συγγραφέα, καθότι συνεργάτες στο ραδιόφωνο (Τρίτο),  πρωτοτυπία (ημερολόγια, η τέχνη, η τεχνική τους και οι τεχνίτες που χρησιμοποίησαν αυτόν τον τρόπο καταγραφής σκέψεων και γεγονότων), δομή (πολλές μικρές ανεξάρτητες ενότητες, εύκολο στο σποραδικό λόγω φόρτου εργασίας διάβασμα), προφανές ενδιαφέρον και περιεχομένου και γραφής.

 

Στο ραδιόφωνό σας υπάρχει εκπομπή για το βιβλίο;

Στο Τρίτο Πρόγραμμα υπάρχουν εκπομπές αποκλειστικά για το βιβλίο (όπως «Bookfly» με τον Δημήτρη Τρίκα και τον λογοτέχνη καλεσμένο του κάθε Τετάρτη 2.00 μ.μ. ή «Καρτ Ποστάλ» με την Αφροδίτη Κοσμά κάθε Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. που φωτίζει τον κόσμο της μετάφρασης), υπάρχουν εκπομπές που «χρησιμοποιούν» βιβλία για ανάγνωση, όπως στο «Ένα Διήγημα, μια ανάσα…» όπου η Ολύνα Ξενοπούλου κάθε Κυριακή στις 4.30 μ.μ. επιλέγει και διαβάζει διηγήματα από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία ή στις «Μικρές Δεξαμενές Μελάνης» όπου η Αφροδίτη Κοσμά και ο Άγις Γυφτόπουλος μαζί με τους συνεργάτες τους παρουσιάζουν κάθε Τρίτη στις 9.00 μ.μ. αλληλογραφία ανάμεσα σε σπουδαίες μορφές της Τέχνης και όχι μόνον, πολλές φορές έχουμε το βιβλίο ως θέμα σε εκπομπές όπως «Η καλή μέρα από τη μουσική φαίνεται» με την Άννα Σακαλή κάθε Δευτέρα 10.00 π.μ. ή «Κεχριμπάρια κι εβένους» με τη Λήδα Δημητρίου κάθε Πέμπτη στις 8.00 μ.μ. και σίγουρα στην εκπομπή που ακούγεται ποίηση: «Το μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα» με τον Κώστα Καναβούρη κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 8.00 μ.μ.. Το Τρίτο αγαπά το βιβλίο...

 

 

Εσείς προτείνετε βιβλία στους ακροατές σας;

Συχνά, από την μεριά πάντα του αναγνώστη και όχι του ειδικού, όπως κάναμε επί 3 ώρες στα Πρωινά του Τρίτου μαζί με τον Γιώργο Φλωράκη, την Τετάρτη 5 Ιουλίου, προτείνοντας στους ακροατές όσα βιβλία μπορούσαμε να κουβαλήσουμε στο στούντιο!

 

 Από που αγοράζετε βιβλία;

Συνήθως από την Πολιτεία ή τον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι, βέβαια λόγω της εκπομπής στο Τρίτο, έχω την τύχη να λαμβάνω και αρκετά βιβλία τιμής ένεκεν.

 

 

Κάνετε ηλεκτρονικές αγορές;

Ναι, αλλά όχι στο βιβλίο (ακόμα), συχνά πάντως τα σχετικά sites είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών!

 

 

Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο ανατρέχετε ξανά και ξανά;

Σε πολλά βιβλία χρήσιμα για τη δουλειά μου ως μουσικού ή ραδιοφωνικού παραγωγού, σε σχέση κυρίως με τη μουσική, όχι μόνο μουσικολογικά, αλλά και ματιές στην Τέχνη από φιλοσοφική, κοινωνιολογική, ανθρωπολογική ή και πολιτική ματιά.

 

Ποιο είναι το  βιβλίο που θυμάστε να έχει αλλάξει για πάντα τη σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Όλα τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που εγκατέστησαν μια σχέση ζωής με το γύρισμα της σελίδας, κατά τα κρίσιμα χρόνια της πρώτης επαφής με την ανάγνωση.

 

Κρατάτε σημειώσεις όταν διαβάζετε; Τσακίζετε τις σελίδες;

Δεν το συνηθίζω, αλλά όταν νιώθω ότι θα επανέλθω, ή κάτι μου κάνει εντύπωση, το κάνω, συνήθως όχι στη λογοτεχνία… Είμαι προσεκτικός όσο γίνεται, με τα βιβλία μου και τις σελίδες τους.

 

Ποιες ώρες της ημέρας διαβάζετε και ποιο σημείο του σπιτιού σας επιλέγετε;

Περίεργες ώρες πάντα και χωρίς να έχει σημασία ο χώρος ή ο τόπος, πολλές φορές εκτός σπιτιού, στα σχετικά συχνά ταξίδια, καθώς εκεί υπάρχει περισσότερος χρόνος!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο;

Λόγω έλλειψης χρόνου προτιμώ τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπου μπορώ να κινηθώ σε περισσότερες κατηγορίες, αλλά και να βρω ειδικές εκδόσεις ή και περιοδικά. 

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αισθητική του βιβλίου, ο τρόπος εκτύπωσης, η βιβλιοδεσία, τα γράμματα, γι’αυτό και κατά καιρούς με τραβάνε και μικρά ή εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία.

 

Υπάρχει χώρος για περισσότερα βιβλιοπωλεία;

Υπάρχει χώρος για καλύτερη σχέση του αναγνώστη με το βιβλιοπωλείο, για να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο που πραγματικά τον ενδιαφέρει και να ενδυναμωθεί έτσι η φιλαναγνωσία του και σε βάθος και σε πλάτος. Υπάρχουν νομίζω δυο σχετικά θέματα-προβλήματα: Δεν γνωρίζουμε ένα σωρό βιβλία που θα μας έκαναν ευτυχισμένους και έχουμε στις βιβλιοθήκες (μας) πολλά ωραία βιβλία που δεν έχουμε καν ανοίξει… 

 

Πως βλέπετε την σχέση του Έλληνα με την ανάγνωση;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει γενίκευση. Υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν το βιβλίο καθόλου στη ζωή τους, το περίεργο είναι ότι συνήθως αυτοί είναι που έχουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο και τα λιγότερα ενδιαφέροντα - διεξόδους, υπάρχουν αυτοί που έχουν επιλέξει να έχουν μια χαλαρή «καλοκαιρινή» σχέση μαζί του, με ελαφρότητα στην επιλογή σχεδόν πάντα επιφανειακών αναγνωσμάτων και υπάρχουν και όσοι όντως διαβάζουν, ο καθένας με τους ρυθμούς και την αφοσίωσή του, με διαφορές στη σχέση με το βιβλίο, που νομίζω ότι τελικά είναι από τις πιο προσωπικές παραμέτρους.

 

Βρίσκετε την τιμή των βιβλίων ακριβή;

Υπάρχουν βιβλία σε τιμή ευκαιρίας και βιβλία υπερ(εκ)τιμημένα. Υπάρχουν βιβλία που έχουν λόγο να είναι πιο ακριβά, υπάρχουν και βιβλία που η τιμή τους προκαλεί. Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι συγγραφείς/μεταφραστές δεν γίνονται πλούσιοι…

 

Διαβάζετε στο κινητό σας ή σε άλλη μηχανή ανάγνωσης;

Βιβλία όχι, ενδεχομένως κάποιο απόσπασμα για επαγγελματικούς κυρίως λόγους.

 

Ξεχωρίζετε κάποιον έλληνα συγγραφέα; 

Ξεχωρίζω αυτόν που διαβάζω κάθε φορά. Έχουμε την τύχη να έχουμε σπουδαίους λογοτέχνες, ο κατάλογος της εκτίμησής μου είναι μακρύς.

 

Έχετε κάποιον  αγαπημένο λογοτεχνικό ήρωα; 

Θα φανεί περίεργο, αλλά αγαπώ όλους τους «ήρωες» που μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο στα βιβλία, είτε αυτά είναι αυτοβιογραφικά του συγγραφέα, ή κυρίως όταν πρόκειται για επιλογή του ως προς την αφήγηση. Μου κρατά το ενδιαφέρον τούτη η προσωπική ματιά στις γραμμές που διαβάζω και ευνοεί την ταύτισή μου με τον ήρωα. 

 

Θα αγοράζατε ή θα απορρίπτατε ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο;

Έχει γίνει, άλλωστε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο έχει τους κανόνες του, ειδικά όσο πιο σοβαρός είναι ο εκδοτικός οίκος, σε σχέση και με την πληρότητα της πληροφορίας και με τα μηνύματα που στέλνει και με την εικόνα ή/και παρουσίαση του ίδιου του βιβλίου. Πιθανόν να μη φταίει το περιεχόμενο για ένα κακό ή ατελές εξώφυλλο – οπισθόφυλλο, αλλά δεν φταίω κι εγώ!

 

Τι μουσική ακούτε όταν διαβάζετε;

Μουσική ακούω σχεδόν όλη μέρα, ζω μέσα από τη μουσική, δεν αλλάζει κάτι όταν διαβάζω. Όταν κρατώ ένα βιβλίο μπορεί να ακούγεται οτιδήποτε.

 

Ποια είναι η προσωπική σας λίστα αυτό το καλοκαίρι και σε ποιο μέρος θα την απολαύσετε;

Υπάρχει πάντα αισιοδοξία στον τομέα αυτόν, η οποία δυστυχώς σπάνια επιβεβαιώνεται στις αρχές Οκτώβρη.

 

Ζάουμε Καμπρέ: Confiteor (μτφ. Ευριβιάδη Σοφού, εκδ.ΠΟΛΙΣ)

Ελένη Μπουκαούρη: Οχτωμισάρια (διηγήματα, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ)

Γιάννης Ευσταθιάδης: Κλεινόν – Μυθιστορίες για την Αθήνα (εκδ. Μελάνι)

Ερνέστο Σάμπατο: Περί ηρώων και τάφων (μτφ Μανώλης Παπαδολαμπάκης, εκδ. ΑΣΤΑΡΤΗ)

Άντζη Σαλταμπάση: Μπερλ

ίν (εκδ. ΠΟΛΙΣ)

Nigel Barley: O ανυποψίαστος ανθρωπολόγος (μτφ Γιώργος Σεφερλής, εκδ. ΑΙΩΡΑ)

Φρίντριχ Νίτσε: Η Γέννηση της Τραγωδίας ή Ελληνισμός και απαισιοδοξία (μτφ Χρήστος Μαρσέλλος, εκδ. Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ)

Έντουαρντ Χάνσλικ: Για το ωραίο στη μουσική (μτφ Μάρκος Τσέτσος, εκδ. ΕΞΑΝΤΑΣ)

Η Κουλτούρα των Μέσων (κείμενα διαφόρων, από Μπωντλαίρ και Ρουσώ μέχρι Μπένγιαμιν και Αντόρνο, εκδ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ).

 

Οι αναγνώσεις θα επιχειρηθούν στην υπέροχη καλοκαιρινή Αθήνα και τη φιλόξενη Κοζάνη και το αυγουστιάτικο σεμινάριό της!

 

 

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload