Please reload

Recent Posts

Λίγη ζωή της Hanya Yanagihara

 

 

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται το βιβλίο που έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Το βιβλίο Λίγη ζωή της Χάνια Γιαναγκιχάρα, το οποίο την καθιερώνει ως μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αμερικανίδες συγγραφείς, μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη.

Η κυκλοφορία του βιβλίου στο εξωτερικό, τον Μάρτιο του 2015, ήταν μάλλον αθόρυβη, παρότι οι κριτικές ήταν ενθαρρυντικές, αλλά η μάλλον απροσδόκητη μετατροπή του μυθιστορήματος σε βιβλίο της χρονιάς άρχισε να φαίνεται στις αρχές του καλοκαιριού: η Λίγη ζωή διαδιδόταν από στόμα σε στόμα και από τουίτ σε τουίτ, από ανθρώπους που μόλις το διάβαζαν αναζητούσαν εναγωνίως ανθρώπους που το είχαν διαβάσει κι αυτοί για να το συζητήσουν. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι πολλά αποσπάσματα τα διάβαζαν κλαίγοντας. Έτσι, οι ίδιοι οι αναγνώστες του βιβλίου με τα ενθουσιώδη σχόλιά τους στο twitter, το instagram και το goodreads το μετέτρεψαν σε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Η Λίγη ζωή κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος Kirkus και το Βραβείο Μυθοπλαστικού Βιβλίου της χρονιάς στα νεοσύστατα βραβεία της Βρετανικής Βιομηχανίας Βιβλίου, ενώ ήταν στη βραχεία λίστα του Booker, του Bailey’s και του National Book Award.
Στο χειμαρρώδες της μυθιστόρημα η συγγραφέας παρακολουθεί τη φιλία τεσσάρων ανδρών από τα φοιτητικά τους χρόνια, καθώς αντιμετωπίζουν τα συναισθηματικά και οικονομικά τους προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που τους θέτει το παρελθόν ενός εξ αυτών, του αινιγματικού και χαρισματικού Τζουντ. Ένα συγκινητικό πορτρέτο της φιλίας και της αγάπης μέσα στον χρόνο, κινούμενο ανάμεσα σε δύο αντιφατικές αλήθειες της ζωής: ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για ανείπωτη κακία και σκληρότητα, αλλά και για απεριόριστη αγάπη και καλοσύνη. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.

Το βιβλίο μοιάζει να σε υπνωτίζει, να σε βυθίζει στον κόσμο του· παρότι τρέμεις τι θα επακολουθήσει, αισθάνεσαι ότι πρέπει οπωσδήποτε να το μάθεις. Πολλοί αναγνώστες ομολογούν ότι δυσκολεύονται να αφήσουν τους ήρωες του βιβλίου πίσω και θα ήθελαν, με κάποιο τρόπο, να τους ξαναβρούν. Όπως λέει άλλωστε η Γιαναγκιχάρα: «Έγραψα το βιβλίο που ήθελα να διαβάσω, ένα βιβλίο στο οποίο έχεις πραγματικά τη δυνατότητα να νιώσεις πως πέρασες πολύ καιρό με τους χαρακτήρες· κι όχι απλώς καιρό, να νιώσεις ότι σου επιτράπηκε η πρόσβαση σε όσα ως άνθρωποι είμαστε λιγότερο πρόθυμοι να συζητήσουμε».

Ένα από τα θέματα που φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Γιαναγκιχάρα είναι η σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, απαιτεί τη συναισθηματική εμπλοκή των αναγνωστών, απαιτεί μια συναισθηματική αντίδραση – καλή ή κακή, πάντως όχι χλιαρή ή αδιάφορη. Αν με το πρώτο της βιβλίο Άνθρωποι στα δέντρα δεν είχε στόχο να εμπνεύσει την αγάπη, στο δεύτερο ο στόχος είναι ακριβώς αυτός – και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κόψει την καρδιά μας σε λεπτές φέτες με το ξυραφάκι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε πυρετικά, με την ένταση της ιστορίας που πρέπει οπωσδήποτε να την πει η συγγραφέας της, να τη βγάλει από πάνω της. Είναι ένα μυθιστόρημα συνειδητά υπερβολικό –όχι μόνο στην έκταση (896 σελίδες)– σε όλα.
«Ήθελα να υπάρχει κάτι υπερβολικό στη βία του βιβλίου, ήθελα όμως και να υπάρχει υπερβολή σε όλα, υπερβολή στην αγάπη, υπερβολή στην ενσυναίσθηση, στον οίκτο, στον τρόμο...» λέει σε συνέντευξή της η συγγραφέας.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα του βιβλίου είναι αν μια ζωή από την οποία απουσιάζουν ορισμένα ορόσημα, όπως ο γάμος και τα παιδιά –οι περισσότεροι ήρωες της Γιαναγκιχάρα είναι ανύπαντροι και άτεκνοι–, μια ζωή που έχει βασικό της άξονα τη φιλία, είναι μια ζωή λιγότερο πλήρης – αναπόφευκτα: μια ζωή πιο λίγη. Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους χαρακτήρες και λαμβάνει αρνητική απάντηση διαμέσου του στόματός τους.

Σε μία από τις πολλές μεταμορφώσεις του, ο τίτλος παίρνει νόημα θετικό: «τα πράγματα σπάνε, και μερικές φορές επισκευάζονται, και στις περισσότερες περιπτώσεις συνειδητοποιείς πως ό,τι κι αν χαλάει, η ζωή αναδιατάσσεται για να αντισταθμίσει την απώλειά σου, μερικές φορές θαυμάσια» γράφει ο Χάρολντ στον Τζουντ (σελ. 174): με άλλη διατύπωση, η ζωή έρχεται να σου προσφέρει λίγη ζωή ακόμα σε αντιστάθμισμα της ζωής που σου στέρησε.

Διαβάστε τη Λίγη ζωή της Χάνια Γιαναγκιχάρα για να ζήσετε, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος, μια αναγνωστική εμπειρία ανάλογη με αυτή των μεγάλων ρωσικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα.

Για όσους θέλουν να έχουν πάντα μαζί τους τους ήρωες του βιβλίου που αγάπησαν και τους συγκίνησαν, υπάρχει διαθέσιμο το λογότυπο που συνόδευσε την καμπάνια προώθησης του βιβλίου. Κατεβάστε το και τυπώστε το σε μπλουζάκι, τσάντα ή καπέλο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός· ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο∙ ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία∙ και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα.
Περισσότερα για το βιβλίο καθώς και τι έχει γράψει ο Τύπος θα βρείτε ΕΔΩ.
Το βιβλίο έχει αποκτήσει και σελίδα στο instagram με σκηνές και στιγμές εμπνευσμένες από το έργο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Αμερικανίδα Hanya Yanagihara (Χάνια Γιαναγκιχάρα, 1975) με καταγωγή από τη Χαβάη έχει εργαστεί στο περιοδικό Conde Nast Traveller και τώρα δουλεύει στο T (The New York Times Style Magazine). Το Λίγη ζωή είναι το δεύτερο βιβλίο της. 
Η σελίδα της στο instagram.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload