Η θεά των μικρών θριάμβων

Updated: Dec 12, 2020


«Μα τι έχουν να πουν αυτοί οι δύο;» αναρωτιόμαστε όταν βλέπουμε έναν ιδιοφυή άντρα να παντρεύεται μια γυναίκα που δεν φημίζεται για το υψηλό IQ της. Γιατί όμως δεν αναρωτιόμαστε το αντίστροφο;

Η ιστορία ξεκινά ως εξής:

Η Adele Porkert το 1928 δούλευε σε ένα καμπαρέ στη Βιέννη. Ένα πρωινό επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά με τα πόδια παρατήρησε έναν νεαρό που περπατούσε σκυφτός στην απέναντι πλευρά του δρόμου του σπιτιού της. Γνωρίζοντας από φήμες για συμμορίες που άρπαζαν νεαρές γυναίκες τις οποίες πουλούσαν σε οίκους ανοχής στο Βερολίνο, αποφάσισε να επιταχύνει το βήμα της και να μπει βιαστικά στο σπίτι κλείνοντας ερμητικά την πόρτα. Συνέχισε να τον συναντά στο ίδιο σημείο κάθε ξημέρωμα πάντα με τον ίδιο τρόπο -σκυφτό- για δυο εβδομάδες. Ένα βράδυ στο καμπαρέ ξεχώρισε τον ίδιο άντρα στο κοινό μαζί με μία παρέα ανδρών. Όταν αποφάσισε να του μιλήσει δεν γνώριζε πως ξεκινούσε μία σχέση με έναν άντρα που προοριζόταν να γίνει ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς στον κόσμο.

Για τους ανθρώπους που δεν κατανοούν τα μαθηματικά, η λογοτεχνία και μία ιστορία αγάπης είναι ο καλύτερος τρόπος να συστηθούν με αυτά. Και αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση για τη συγγραφέα του βιβλίου Γιανίκ Γκρανέκ. Λάτρης των μαθηματικών η ίδια, αποφάσισε να ερευνήσει από καθαρή περιέργεια τη ζωή τού μεγάλου μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ, ο οποίος μαζί με τον Αϊνστάιν τον Οπενχάιμερ και άλλους σημαντικούς επιστήμονες εκείνο τον καιρό έμελλαν να διαμορφώσουν τη χρυσή εποχή της επιστήμης και των τεχνικών θαυμάτων στην Αμερική τις δεκαετίες 1940-1950, ακόμη κι αν αυτή αμαυρώθηκε από φρικαλεότητες όπως την ανακάλυψη της ατομικής βόμβας.

Το βιβλίο είναι μια συναρπαστική μελέτη της αγάπης, της αφοσίωσης και της οδυνηρής αλληλεπίδρασης δύο ατόμων που οδηγούνται από την αγαπημένη τους Βιέννη και τον αντισημιτισμό του Χίτλερ, στην Αμερική όπου και θα αφομοιωθούν στην ακαδημαϊκή ζωή τού Princeton. Δείχνουν ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Εκείνος έχει ανάγκη τη φροντίδα και την προστασία τής Adele, ενώ εκείνη γοητεύεται από την ευφυΐα του.

Το τέλος και των δυο δεν είναι ευχάριστο βάζοντας τον αναγνώστη να αναρωτηθεί αν θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι ζώντας ξεχωριστές ζωές. Όπως όλα τα ιστορικά μυθιστορήματα έτσι κι αυτό μας δίνει πληροφορίες για υπαρκτά πρόσωπα και κυρίως για την προσωπική τους ζωή όπως αυτή του Αϊνστάιν -προσωπικού φίλου του Γκέντελ- εξασφαλίζοντας την απόλαυση της ανάγνωσης και ισοσκελίζοντας πιθανές αφηγηματικές αδυναμίες που συναντούμε κυρίως στο δεύτερο μέρος του βιβλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο της Γιανίκ Γκρανέκ είναι η καλύτερη εισαγωγή στα μαθηματικά για κάποιον ανίδεο αφού καταφέρνει να απλοποιήσει μαθηματικά θεωρήματα με όχημα μία αληθινή ιστορία αγάπης.

84 views0 comments